Sfinxul din Bucegi


Sfinxul din Bucegi
 • Sfinxul reprezinta o stanca solitara situata pe culmea Babele (Muntii Bucegi), la o altitudine de 2.216 metri. Dimensiunile stancii sunt impresionante (8 m inaltime si 12 m latime), aceasta luand nastere prin eroziunea gresiilor si a conglomeratelor (asupra sa au actionat vantul, ploile, inghetul si dezghetul).
  Are forma unui cap urias de om. Forma sa, cu fata bine proportionata, cu buze severe si barbie voluntara, a starnit imaginatia oamenilor, care gasesc asemanari cu un cap de dac cu caciula si nu exclud interventia omului la crearea monumentului. Datorita faptului ca inaltimea Sfinxului din Bucegi coincide cu cea a Sfinxului de la Gizeh, Egipt au existat unele ipoteze conform carora Sfinxul Egiptean este o copie a celui romanesc.
  Din punct de vedere istoric si mistic, Sfinxul este o stanca megalitica, reprezentarea unei divinitati trecute. Se spune ca este un monument religios, sculptat de artisti daci dupa victoriosul razboi purtat impotriva romanilor in timpul lui Domitian din anul 89 e.n.
  Teritoriul stapanit de Sfinx este polul magnetic al Romaniei. In noptile cand cad meteoriti se organizeaza tabere de observare a fenomenului.
  Prima fotografie a Sfinxului a fost facuta în jurul anilor 1900, iar monumentul aparea cu denumirea de Babe din Caraiman. Apoi, in anul 1936, profesorul Alexandru Badauta a descris si denumit megalitul cu numele de Sfinxul romanesc.
  Sfinxul din Bucegi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Rezerva cazare Pensiunea Edy

Distribuie